Wat is keuken wrappen en hoe werkt het?

Stel, je hebt een nieuw huis gekocht en de kleur van de keuken staat je niet aan. Wat doe je dan? Een nieuwe keuken is behoorlijk prijzig en dus best zonde. Maar ja, nog een paar jaar wachten terwijl de keuken je simpelweg niet aanstaat heb je ook geen zin in.

Of, je woont al een aantal jaren in je huis en de keuken waar je inmiddels al een jaar of 10 tegen aankijkt staat je niet helemaal aan. Terwijl de keuken op zichzelf nog in goede staat verkeerd en ook aan de opstelling niets veranderd hoeft te worden. Wat doe je dan?

Mogelijk heb je al eens van wrapping gehoord, misschien heb je het op televisie gezien of bij een bekende. Het ziet er altijd erg mooi uit, maar wat is keuken wrappen nu eigenlijk? En hoe werkt het?

In deze blog leg ik je daar alles over uit, waardoor je na het lezen ervan precies kunt aangeven of het keuken wrappen geschikt is voor jullie keuken.

Wat is wrapping?

De letterlijke vertaling van wrapping is inpakken. En inpakken is dan ook wat er feitelijk gebeurd wanneer een keukenkastje gewrapt wordt. Eigenlijk dus niet heel veel anders als bij een cadeautje. Toch werkt de vinyl folie anders als het inpakpapier. Daarom ga ik eerst even wat dieper in op de oorsprong van wrapping. Want waar is dat eigenlijk ontstaan?

Renzo wrapt hier een aanrechtblad van een keuken

In de jaren 80/90 reden alle taxi’s in Duitsland in een herkenbare geel/ beige-achtige kleur. Erg handig voor toeristen om zo te taxi’s te kunnen onderscheiden van al het andere verkeer. Toch kleefde er voor de taxichauffeurs een groot nadeel aan. Zodra de taxi’s verkocht moesten worden, lukte dat niet. Haast niemand had trek in een auto waaraan iedereen kon zien dat het een taxi is geweest. De tweedehands taxi’s bleken daardoor dus onverkoopbaar of enorm in waarde gedaald. 

Wrapping bleek de oplossing. Om ervoor te zorgen dat de taxi’s in een origineel wit of zwarte kleur geleverd konden, werd een vinyl folie ontwikkeld waarmee de auto werd ingepakt. Nadat de auto niet meer gebruikt zou worden als taxi werd de folie verwijderd en kon de auto als normaal verkocht voor een goede prijs verkocht worden.

Je kunt je vast voorstellen dat folies inmiddels zo’n 40 jaar later nog verder ontwikkeld zijn en daarmee veel meer toepassingen kennen behalve auto’s. Waaronder dus inmiddels keukens :-)

Hoe werkt het keuken wrappen?

Terug naar de keukens. Hoe werkt het wrappen van keukens nu precies? 


De huidige wrapping folies die gebruikt worden voor het interieur verschillen inmiddels behoorlijk van de ontwikkelde folies die voor auto’s ontwikkeld is. Het is dikker, stugger en daarmee ook krasbestendig. Wel net zo handig in een keuken. De folies gemaakt zijn gemaakt van vinyl waar tegenwoordig PVC nog steeds een groot bestandsdeel van is. Naast de zelfklevende laag waarover de folie beschikt, zitten er ook tal van luchtkanalen verwerkt in de lijmlaag van de folie. Door het aanstrijken van de folie en daarmee het wegdrukken van lucht, zal de folie gaan hechten op een frontje. 

Mocht je wrappers al eens te werk hebben zien gaan, zul je vast ook de föhns al eens voorbij hebben zien komen. Naast de luchtkanalen en lijmlaag beschikt een goede vinyl folie ook over een vormgeheugen. Met de warmte van een föhn/ heteluchtpistool kun je de rekbaarheid van de folie aanpassen en daarmee gebruik maken van het vormgeheugen. Door de folie op te warmen kun je het makkelijker oprekken en verwerken. Gedurende het wrappen van een klassieke stijl frontje is het essentieel om te weten op welke delen van de folie je rekt toepast en op welke delen niet. Om zo onthechting van de folie met het frontje te voorkomen.

Het wegsnijden van folie is een laatste essentiële stap om een strak gewrapt frontje te krijgen. Bij keukenfrontjes wordt er in veel gevallen voor gekozen om op de hoeken een snede te maken om daar vervolgens te folie lichtjes met elkaar te laten overlappen. Daarbij dient er vooraf goed nagedacht te worden waar het frontje zich in de keuken begeeft, om de naad vervolgens zo weg te werken dat deze zich niet in het zicht begeeft.

Welke keukens kunnen gewrapt worden?

Er bestaan grofweg 3 verschillende type keukenfrontjes waartussen wij onderscheid maken. Dat zijn de vlakke frontjes die het meeste voorkomen, frontjes in landelijke stijl en keukens die in een klassieke stijl gebouwd zijn. Onderstaand geef ik met voorbeeld per type frontje een verdere toelichting over het wrappen ervan.

Vlak

Basswood op vlakke frontjes

Vlakke frontjes komen het meeste voor in de keukens die afgelopen decennia geleverd zijn. Uiteraard is er in vlak weer veel onderscheid te vinden. Er bestaan vooral veel verschillen in de hoeken van vlakke frontjes. De moderne vlakke frontjes beschikken vaak over scherpe hoeken terwijl oudere kastjes over meer afgeronde hoeken beschikt.

Voor het wrappen van deze frontjes zelf maakt dit gelukkig geen verschil. De op maat gesneden folie wordt beetje bij beetje aangestreken op het frontje en vervolgens volgt er in de 4 hoeken een snede waardoor de folie kan overlappen.

Landelijk

Landelijke frontjes met houtkleur

Landelijke keukenfrontjes, zoals je ook op bovenstaande foto kunt zien, beschikken over een kader welke vaak iets dieper ligt als de buiten delen van het frontje. Dit maakt het een type frontje dat lastiger wrappen is ten opzichte van een vlak kastje. Niet voor niets dat er tal van keukenwrappers bestaan die dit type keuken niet aannemen. Nu bestaan er ook verschillende technieken om deze type keukens te wrappen. Ikzelf, net als iedereen binnen ons bedrijf, kies ervoor om deze frontjes uit 5 verschillende delen te wrappen. Hierdoor blijft de folie duurzaam zitten gedurende jaren en is er weinig kans op onthechting. 

Klassiek

Wellicht zie je het er ook al wel een beetje aan af, maar het klassieke keukenfrontje is direct ook het lastigste type om te wrappen. Dit komt met name door alle verschillende lagen waaruit het MDF is opgemaakt. Goed weten wat je aan het doen bent met de folie is essentieel om voor op langere termijn een mooi gewrapte keuken te behouden. 

Wat maakt het dan precies zo lastig? Nou, zodra er te veel spanning op de folie ontstaat, (wat kan gebeuren wanneer er te veel warmte wordt toegepast en daarmee te veel aan de folie wordt getrokken) wil de folie weer terug naar zijn oorspronkelijke vorm wegens het vormgeheugen waarover het beschikt. Op deze momenten werkt het dan ook tegen je. Alle randjes moeten daarom zorgvuldig ingestreken worden. Wat, zoals je waarschijnlijk wel kunt vermoeden, meer tijd in beslag neemt dan het wrappen van een vlak frontje. Desalniettemin kan een gewrapte klassieke keuken er ook erg mooi uit zien!

Welke mogelijkheden bestaan er?

Goed, we laten het technische gedeelte van de folie achter ons en gaan door naar de mogelijkheden die wrapping voor je keuken biedt. Ga er maar eens uitgebreid voor zitten, want dit zijn er nogal wat. :-)
Geen zorgen, ik loods je erdoorheen!


We kunnen de type folies grofweg onderscheiden in 5 verschillende categorieën. Dat zijn de solide kleuren, hout motieven, metaal looks, stenen folies en de abstracte vormen/ kleuren.
Bij de solide kleuren moet je denken aan zwart, wit, grijs en heel veel tinten die daartussen in zitten. Daarnaast vallen ook alle kleuren daaronder zoals moderne groen, blauw en bruin tinten. Alleen op dit gebied al keuze genoeg. 
Toch gaan we nu pas door naar de tweede categorie, de houtmotieven. Wanneer een kijkje neemt in  ons kleuroverzicht kom je er al snel achter dat ook hier keuze genoeg is. Van zwart hout tot aan wit hout folie en alles daartussen in is mogelijk. Wat de houtlooks extra realistisch maakt zijn de knoesten en duidelijk voel- zichtbare structuren die erin verwerkt zijn. Hierdoor komen gewrapte houten keukens echt tot leven en kun je de folie niet van het echt onderscheiden. Gaaf toch?!
Ditzelfde geldt voor de metaal,  steen look en abstracte folies die beschikbaar zijn. Beide met een zichtbare structuur erin verwerkt en in het geval van de metaal looks ook een fijne metallic waardoor het metaal van verschillende kanten er anders uit komt te zien.
Je zou het eigenlijk eens in het echt moeten zien en voelen zou ik zeggen. Ik nodig je daarom ook van harte uit om eens langs te komen op ons kantoor in Medemblik of om een gratis proefstaal aan te vragen.

  • Wat zijn de kosten van keuken wrappen?

We hebben het nu gehad over de verschillende type frontjes, je weet hoe het wrappen min of meer werkt en je hebt als het goed is een beeld kunnen krijgen van de mogelijkheden die het laten wrappen van je keuken biedt.
Nu door naar een ander belangrijk onderdeel, het prijskaartje aan dit type keukenrenovatie.
Hierin bestaan tal van variabelen die een invloed kunnen hebben op de prijs.  

De snelste manier om alvast een grove indicatie te krijgen is door  via deze korte quiz  op zoek te gaan naar een soort van gelijk formaat keuken. Dit geeft alvast een grof beeld.

Keuken wrappen kosten quiz

Een andere manier, voor een exacte prijsopgaaf, is door middel van het aanvragen van een  vrijblijvende offerte.

Wanneer je een offerte voor het wrappen van de keuken hebt aangevraagd gaan wij aan de slag op basis van de toegestuurde foto’s.

Allereerst tellen wij hierbij het aantal frontjes, individuele zijwanden en mits nodig plinten.  Vervolgens wordt er gekeken hoeveel van deze delen vlak zijn en hoeveel delen landelijk of klassiek mocht dit van toepassing zijn.  Naast het bij elkaar optellen van deze delen wordt er ook berekend hoeveel meters folie er gedurende de klus gebruikt zullen worden. Omdat de frontjes altijd over standaard afmetingen beschikken is dit vanaf de foto’s goed te berekenen. Het type frontjes, het aantal frontjes (per type) + vaste delen en de meters folie worden in onze formule gestopt waaruit vervolgens een prijs uit komt rollen. Dit is vervolgens de prijs die je op de offerte zult aantreffen.

In het geval van Kitchen Makeover is de offerte prijs ook de eind prijs, zonder verassingen. Wel net zo fijn toch?!

  •  Hoe werkt het keuken wrappen van begin tot eind?

    Oke, stel je bent akkoord met de offerte. Hoe gaat het proces van begin tot eind dan precies in zijn werking?

    Dat leg ik je in dit hoofdstuk alvast in het kort even uit, zodat je ook hier alvast goed van op de hoogte bent.

    In eerste instantie heb je dus de zogenaamde ‘offerte fase’, zodra deze voorbij is gaan we door naar de ‘oriëntatie fase’. Hierbij proberen wij je zo goed mogelijk beeld te geven van alle mogelijkheden die het wrappen te bieden heeft. Langskomen op ons kantoor in Medemblik (waar tal van gewrapte voorbeelden gereed staan), het ontvangen van kleurstalen en een huisbezoek behoren daarbij allen tot de mogelijkheden. Vanuit de 'oriëntatie fase’ gaan we vrij snel over naar de ‘kleurkeuze’. Vanuit een breed beeld waarin alle mogelijkheden van het keuken wrappen worden geschetst kom je vaak terug tot een selectie van enkele kleuren. Nu wordt het lastig, het kiezen kan beginnen. Hierin krijg je natuurlijk alle tijd en ondersteuning waar mogelijk.

    Nadat de keuze van de kleur is gemaakt gaan we plannen. Afhankelijk van het type keuken kan de klus binnen 1 werkdag tot maximaal 5 werkdagen (in geval van schadeherstel) gereed gemaakt worden. De planning van Kitchen Makeover loopt gemiddeld zo’n 4 á 8 weken vooruit. Binnen die periode kan de complete keuken dus vaak al aangepakt worden.
    Na oplevering van het project stopt onze service natuurlijk niet. Je kunt ook in de toekomst nog altijd op ons rekenen!

  • Waar moet je verder op letten?

Goed, we naderen het einde van deze blog. Zijn er verder dan onderdelen waar je rekening mee kunt houden of dingen waar je op moet letten?

Jazeker, een voorbeeld van die dingen is de laag die op de keukens zelf zit. In veel gevallen is die nog in goede staat, maar soms wil deze nog wel eens loslaten. Zeker bij oudere type keukens (denk aan 12 jaar of ouder). Zodra de originele laag loslaat zal deze verwijderd moeten worden, geprimerd en opgeschuurd. Voor ons is dit goed om vooraf te weten om zo de planning strak en soepel te kunnen laten verlopen. In veel gevallen mocht de originele laag echt loslaten zal dit je al opgevallen zijn, maar toch kan het geen kwaad dit voor zekerheid te controleren.

Loslatende laag op de keukenfrontjes

Ander onderdeel, waar je vooral alvast eens over kunt gaan nadenken is het eventuele vervangen van de keukengrepen. Dit kan de keuken in veel gevallen al een super mooie upgrade geven en in het geval van een gewrapte keuken een mooie extra 'finishing touch’ zijn. Wellicht wil je het formaat van de grepen direct ook laten aanpassen? Dit is allemaal mogelijk dus zeker goed om alvast over na te denken.

En dan 'last but not least’: heb je je al vaker gestoord aan de frontjes die misschien scheef hangen. Dit is in de meeste gevallen door ons erg goed te stellen, iets dat wij graag als extra service aanbieden. Heb je dus scheefhangende frontjes ontdekt? Geef het aan ons door en nadat de gehele keuken gewrapt is, zullen wij ons best doen om deze ook nog even voor je te stellen.
Conclusie
Hopelijk heb je na het lezen van deze blog een goed beeld gekregen wat wrappen is en hoe dit (bij ons/ Kitchen Makeover) in zijn werking gaat. 
Mocht je toch nog met een vraag zitten die ik nog niet voor je beantwoord heb, mail ons dan op  info@kitchenmakeover.nl  of bel op 06 25054550, ik help je graag verder.